Welkom

Talent biedt verdieping, actuele kennis en achtergrondinformatie, zodat je als professional begaafde kinderen kunt helpen bij een goede schoolcarrière.

Talent richt zich op begeleiders (leerkrachten en andere professionele begeleiders) van begaafde kinderen.

Bekijk alle Vooruit

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

contact met de redactie
Weten

Nieuws

Lees hier de nieuwsberichten van deze editie.

Weten

Train je hokjesgeest

Ons vermogen om te categoriseren, te denken binnen kaders, heeft geleid tot een grote hoeveelheid hoekjes waarin we onze kinderen kunnen stoppen, met de bijbehorende labeltjes; soms wel 2 of 3...

Weten

Pientere peuters: hoe vind je ze?

Praktische signaleringsmethode voor slimme peuters door Fanny Cattenstart.

Weten

Nieuwe IQ-test: de RAKIT-2

Lisanne van Nijnatten is kinder- & jeugdpsycholoog en stelt dat ouders nog te weinig worden geïnformeerd over de kwaliteit van de testinstrumenten die gebruikt worden bij de diagnostiek van hun kind. Met dit artikel wil ze de leemte enigszins opvullen.

Weten

Huisvrouwen en carrièrevrouwen

Terman's Termites als veertigers (slot). Over de 1% meest intelligente jongens en meisjes in Californië, oftewel de 'Termites'.

Weten

Goed in je vel, goed tot je recht

De noodzaak van voltijds hoogbegaafdenonderwijs.

Doen

Fluitje van een cent

Maryan Camps en Ellen Schrover geven een idee voor het maken van wenskaarten.

Weten

Stilletjes hoogbegaafd

Hoogbegaafdheid is in het Noorden nog een 'verboden woord'. Leraren en psychologen halen hun neus er voor op en veel hoogbegaafden zelf mijden het onderwerp. Eindelijk verandert dat nu een beetje.

Doen

Fluitje van een cent?

Merk je al dat het weer donkerder wordt? En heb je de pepernoten al zien liggen in de winkels? Decembertijd, en dat betekent: kaarten sturen met de beste wensen voor het nieuwe jaar.
Weten

Codekinderen

Toen ik 11 was, zag mijn wiskundejuf dat ik meer uitdaging nodig had. Ze leerde me programmeren. Programmeren is superleuk, je leert logisch te denken en stapje voor stapje naar een oplossing toe te werken.
Weten

Nummers in New York

‘Wiskunde is leuk, interessant en overal bij te gebruiken’, is de belangrijkste boodschap van Nummers in New York.
Weten

De noodzaak van voltijds hoogbegaafdenonderwijs

Als een kind de basisschool in ongeveer de helft van de tijd kan doorlopen, is het zaak de resterende tijd zo goed mogelijk te vullen.
Weten

Help! mijn kind is hoogbegaafd (gratis ebook)

‘Help! mijn kind is hoogbegaafd - Wat je moet weten’ is een gratis ebook voor ouders van hoogbegaafde kinderen over hoe ze hun kind het beste kunnen ondersteunen.
Weten

Conferentie ‘Talent voor excelleren!’ over ‘Verrijken met pedagogische tact’

Op 22 januari 2014 vindt de conferentie ‘Talent voor excelleren!’ over ‘Verrijken met pedagogische tact’ plaats. Opbrengstgericht werken is op dit moment een belangrijk item in het onderwijs. Onderpresterende leerlingen worden sneller gesignaleerd
Weten

Vereniging Begaafdheids-profielscholen zet missie voort

CPS Onderwijsontwikkeling en advies startte in 2004 samen met het Ministerie OCW het project begaafdheidsprofielscholen. Het doel was een landelijk dekkend netwerk te creëren van scholen met expertise op het gebied van hoogbegaafdheid in het voortgezet onderwijs.

Weten

'Soms pakt dapperheid verkeerd uit'

De boekenplank van Robin Bruins.

Doen

Carla's corner

Carla Desain is journalist/orthopedagoog en moeder van een 19-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste én leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.

Columns

Column - Clubjes

Column door Ellen Sinot, die toevallig slim geboren werd.

Weten

'Heel erg secuur werken vind ik moeilijk'

Iris Hoekstra (20) doorliep de basisschool zonder noemenswaardige leerproblemen. Op de middelbare school liep ze echter hopeloos vast. 'Slim zijn betekent niet dat je overal goed in bent'.

Weten

Nieuws

Lees hier de nieuwsberichten van deze editie.

Doen

Help je kind zichzelf te begrijpen

Sandra Bijsterveld schreef 'De Gids over hoogbegaafde kids' met tachtig opvoedtips en veel verwijzingen naar zinvol lees- en doemateriaal.

Weten

Vakantie? Aan de slag!

Summerschool Junior - Universiteit van Utrecht.

Weten

Terman's Termites als jonge volwassenen

Professor Lewis Terman trok alles uit de kast om de 1% slimste kinderen in Californië te vinden en volgde ze hun leven lang.

Weten

Uitgelicht

Recensies door Priscilla Keeman.

Doen

Vooruit - Stuiterbal

Maryan Camps en Els Schrover bedenken voor elke uitgave van Talent een of meer uitdagende opdrachten voor ‘ondernemende en onderzoekende’ jonge mensen.

Weten

Maatwerk voor latente talenten

Onderzoek door het Konhnstamm Instituut dat tot doel had verschillende aspecten te inventariseren om de talenten van alle leerlingen tot hun recht te laten komen.
Weten

Ontwerpwedstrijd voor Vereniging ECHA Nederland

Met het tekenen van de oprichtingsakte van vereniging ECHA Nederland is de eerste Nederlandse beroepsvereniging voor specialisten op het gebied van onderwijs aan hoogbegaafden een feit.
Weten

Primeurs op Lustrumconferentie Bureau Talent

Bureau Talent viert het vijfjarig bestaan op een bijzondere manier. De lustrumconferentie, die op 29 oktober 2013 in het Leids Volkshuis in Leiden plaatsvindt, heeft twee primeurs op het programma.
Weten

Internationale conferentie ‘Potential Development and Gifted Education’

Dit jaar bestaat het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek 25 jaar. In dit kader organiseren het CBO en het Behavioral Science Institute (BSI) op 1 november de internationale conferentie 'Potential Development and Gifted Education'.
Weten

Vereniging Begaafdheidsprofielscholen zet missie voort

CPS Onderwijsontwikkeling en advies startte in 2004 samen met het Ministerie OCW het project begaafdheidsprofielscholen. Het doel was een landelijk dekkend netwerk te creëren van scholen met expertise op het gebied van hoogbegaafdheid in het vo.
Weten

Hoe voed je hoogbegaafde kinderen op?

Sandra van Bijsterveld schreef 'De Gids over hoogbegaafde kids', met tachtig opvoedtips en veel verwijzingen naar zinvol lees- en doemateriaal.
Doen

colAR

Dit bestond al: Boeken, waarvan de platen in 3D veranderen als je ze bekijkt via een smartphone of tablet met ‘augmented reality’ (AR). De app colAR brengt platen die je zelf ingekleurd hebt tot leven; dit heeft iets magisch.
Doen

Fluxx

Een spelletje Fluxx verandert binnen een paar minuten in een vrolijke chaos. Regels en doelen verschuiven steeds, waardoor het kaartspel onvoorspelbaar is tot het eind. Soms win je bijna, als opeens het doel omslaat… weg winstkans.
Doen

Science Is Seriously Awesome

Een Facebookpagina met Engelstalige posts over wetenschap: ontdekkingen en onderzoeken, cartoons en foto’s. Vaak met een link naar een uitgebreider artikel in bijvoorbeeld The New York Times, The Scientist of Nature.
Doen

Springende pinguïns en lachende hyena’s

Verbazingwekkende feiten, veel hoogbegaafde kinderen zijn er dol op. Marije Tolman (winnares van de Gouden Penseel 2010) en journaliste Jesse Goossens maakten een prachtig prenten-weetjes-boek over 50 dieren.
Weten

Inhoud

Bekijk hier de inhoudsopgave van deze editie.