Welkom

Talent biedt verdieping, actuele kennis en achtergrondinformatie, zodat je als professional begaafde kinderen kunt helpen bij een goede schoolcarrière.

Talent richt zich op begeleiders (leerkrachten en andere professionele begeleiders) van begaafde kinderen.

Bekijk alle Vooruit

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

contact met de redactie
Doen

Vooruit - Zelf spreekwoorden en wijsheden bedenken

‘Niet elke bruine letter is van chocola’ Ken je deze uitdrukking? Vast niet, want wij hebben hem zelf bedacht. Kun je bedenken wat de uitdrukking betekent? Leermiddelen door Maryan Camps en Els Schrover.

Doen

Carla's corner

Carla Desain is journalist/ orthopedagoog en moeder van een 15-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste én leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.

Weten

Geaccepteerd om wie je bent

Cognitief getalenteerde jongeren hebben vaak behoefte aan avontuurlijke activiteiten die niet alleen hun horizon verruimen, maar die bovendien ook erg gezellig zijn. Activiteiten die hen in staat stellen om met gelijkgestemden ervaringen uit te wisselen, om sociaal te groeien en om te bouwen aan hun zelfvertrouwen. ...

Weten

‘Talent is een gave’

Mark Huizinga is van alle markten thuis. Hij heeft niet alleen een indrukwekkende judocarrière achter de rug, maar doet het ook goed als sportvisser. In 2010 was hij bovendien de best scorende bekende Nederlander tijdens de BNN IQ-quiz. Een gesprek over talent, doorzettingsvermogen en keuzes maken.

Doen

Lokon is... leuk

Lokon is een oersimpel constructiemateriaal dat bestaat uit drie verschillende platte, plastic vormen: driehoek, vierkant en vijfhoek, in de kleuren rood, blauw, geel, groen, zwart en wit. Ze klikken gemakkelijk aan elkaar tot allerlei twee- en driedimensionale vormen.Leermiddelen door Inge Slaats.

Weten

Uitgelicht

Door Priscilla Keeman.

Weten

Inspiratie

Op de inspiratiepagina vindt u voortaan in elk nummer van Talent inpirerende initiatieven, best practices en bijzondere onderzoeken op het gebied van hoogbegaafdheid bij kinderen. Hebt u ook zo’n bijzonder initiatief? Laat het ons dan weten via priscilla@keemanschrijft.nl.

Weten

‘Ik durf wel te zeggen dat ik een denkertje ben’

De boekenplank van Damian Marijn (12 jaar, gymnasium 1).

Doen

Spreekwoorden en Sinterklaaswijsheden

‘Niet elke bruine letter is van chocola’. Ken je deze uitdrukking? Vast niet, want wij hebben hem zelf bedacht. Kun je bedenken wat de uitdrukking betekent?
Weten

Inhoud

Bekijk hier de inhoudsopgave van deze editie.

Weten

Carla's corner

Carla Desain is journalist/ orthopedagoog en moeder van een 14-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste én leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.

Columns

Leraren zijn ook maar mensen

Column door Ellen Sinot (18), die toevallig slim geboren is.

Weten

Deskundigheid en verbinding in 2012

Wat staat er allemaal te gebeuren op het gebied van hoogbegaafdheid in 2012? Talent vroeg verschillende spelers in het veld naar hun visie, verwachting en ideaal.

Columns

Slim is normaal

Column door Hester Macrander, werkzaam als dagvoorzitter en/ of entertainer op congressen en symposia, schrijft columns en geeft workshops.

Weten

Liever tien IQ-punten minder

Emigreren voor beter onderwijs. Het overkomt twee van de drie kinderen in de documentaire ‘Gewoon Hoogbegaafd’. Emmi Visser (23) filmde hen om de discussie over aangepast onderwijs te starten. Zelf kreeg Emmi nooit hulp bij haar hoge IQ. Ze raakte er acht jaar lang door in een depressie.

Columns

Een 7 voor inzet

Column door Tygo de Vries (10).

Weten

Ticket naar de wereld

In een nieuwe serie praat Talent met jonge mensen die kans zien hun talenten optimaal te benutten. Aan het woord is Ruben Terlou, bekroond fotograaf en aankomend arts. ‘Ik dacht: ik ben echt een sukkel, ik ben echt niet slim.’

Doen

Leermiddelen - Leren controleren

Een nieuw jaar met nieuwe leermiddelen. Inge Slaats, leerkracht en oprichter van de enige Montessorischool voor hoogbegaafden in Nederland, verzamelt leermiddelen. In Talent bespreekt zij deze keer drie denkspellen van Huch.

Weten

Aan je zelfvertrouwen bouwen

Structuur bieden en doelgericht werken lijken de sleutelwoorden bij de bovenschoolse plusgroep in Vught. Hier krijgen leerlingen gedurende een half schooljaar hulp bij de ‘last’ die zij ervaren van hun hoogbegaafdheid.

Weten

Inspiratie

Op de inspiratiepagina vindt u voortaan in elk nummer van Talent inspirerende initiatieven, best practices en bijzondere onderzoeken op het gebied van hoogbegaafdheid bij kinderen. Hebt u ook zo’n bijzonder initiatief ? Laat het ons dan weten via priscilla@keemanschrijft.nl.

Doen

Vooruit - Maak je eigen Haikubes

Vooruit reist af naar Japan, het land van de haiku’s. Misschien weet je al wat een haiku is: een bijzonder – kort – gedicht. Maar waarom zijn ze zo leuk?

Weten

Zeven domeinen van leerkracht

Eleonoor van Gerven (Slim Digitaal) en Ilja Hoogenberg (Zicht op Onderwijs) ontwikkelden de Competentiematrix voor de Specialist Begaafdheid. In dit artikel bespreken zij de zeven competentiedomeinen die ze onderscheiden.

Weten

Boekenplank van Raoel Haas

Weten

Inhoud

Bekijk hier de inhoudsopgave van deze editie.

Doen

Carla's corner

Carla Desain is journalist/ orthopedagoog en moeder van een 15-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste én leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.

Weten

‘Respect voor individualiteit’

Een gesprek met schrijfster Irene Ypenburg en collega-schrijver en hoogleraar ontwikkelingspsychologie Franz Mönks is gezellig, heeft een hoge informatiedichtheid en gaat van de hak op de tak. Maar wel met een duidelijke visie op hoogbegaafdheid: ‘Onderwijs voor begaafden moet geïnstitutionaliseerd worden op de basi...

Weten

‘Bringing ideas alive’

TEDxYouth ontwikkelde een schoolkit voor alle jongeren van 12 tot 18 jaar met wereldideeën. Het is een methode die gratis te downloaden is, die een uitstekend format biedt om leerlingen zelfstandig te laten werken en die uitdaagt om creatief te worden. Redacteur Joost de Maaré stelt vast dat de schoolkit heel geschi...

Columns

De open dag

Column door Ellen Sinot (18), die toevallig slim geboren is.

Weten

De dynamiek van intelligentie en het statische

Lang hebben wetenschappers gedacht dat intelligentie – en daarmee IQ-scores – weinig aan verandering onderhevig is gedurende iemands levensloop. Een
recente studie van Britse neurowetenschappers laat evenwel zien dat het IQ van pubers nogal kan schommelen.

Weten

Vooruit - De beste stuurman… Bouwt een schip

Creatief met geschiedenis, dat zijn we in deze aflevering van Vooruit. Kun jij een schip bouwen van afval? En wordt het zeewaardig? Wie weet maak jij de Oudhollandse zeevaarders van weleer trots!

Weten

Leermiddelen - Zinder: een vriendelijk leermiddel

Soms kom je iets tegen dat niet in de allereerste plaats op de markt is gebracht voor hoogbegaafde kinderen, maar dat toch heel geschikt blijkt te zijn. De boekenserie Zinder is hiervan een voorbeeld.

Weten

De Zelf Konfrontatie Methode

De Zelf Konfrontatie Methode, ontwikkeld door professor H. Hermans, helpt vastgelopen leerlingen hun patronen te ontdekken. ‘De leerling gaat rode draden in zijn gedrag en in zijn reacties ontdekken, krijgt zicht op zijn kwaliteiten en ziet waar hij steeds weer tegenaan loopt. Dit vormt de basis voor veranderingen d...

Columns

Beugelbekkies, vuurtorens en betwetertjes

Column door Ellen Sinot (18), die toevallig slim geboren is.

Weten

Probleemloos proberen

Wetenschapsjournalist, programmamaker en wiskundemeisje Ionica Smeets mocht een jaartje extra kleuteren, om te leren knippen en plakken. Veel hielp het niet. ‘Ik kan veel dingen snel leren, maar bewegende dingen gewoon niet.’

Weten

Welke proef heeft de X-factor?

Vlammen die dansen op geluid, twee vloeistoffen die van kleur verschieten als je ze bij elkaar doet, plantjes die in rare bochten groeien, steeds naar het licht. Welke proef heeft de X-factor?

Weten

‘Inspiratie om zelf ook een boek te schrijven’

Boekenplank van Loes van der List.